DOLAR 32,4322 0.07%
EURO 34,6216 -0.06%
ALTIN 2.380,020,00
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
Bilim insanlarından yeni buluş; yapay etli pirinç! Sağlıklı mı?
13 okunma

Bilim insanlarından yeni buluş; yapay etli pirinç! Sağlıklı mı?

ABONE OL
18 Nisan 2024 00:42
Bilim insanlarından yeni buluş; yapay etli pirinç! Sağlıklı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Matter bilim bülteninde sunulan yöntemle, piyasaya çıkması halinde proteine karşı daha küçük karbon ayak izi sunan, daha ucuz bir alternatif sağlayabilecek besleyici ve lezzetli, hibrid bir gıda oluşturuluyor.

HÜCRE KÜLTÜRÜYLE OLUŞTURULMUŞ PROTEİN PİRİNCİ

Güney Kore’deki Yonsei Üniversitesinde çalışan birinci makale Sohyeon Park, “İhtiyaç duyduğumuz tüm besinleri hücre kültürüyle oluşturulmuş protein pirincinden aldığımızı düşünün” diyor. “Pirinç halihazırda yüksek bir besin seviyesine sahip. Fakat çiftlik hayvanlarından eklenecek hücreler, bu seviyeyi daha da artırabilir.”

Populer Science Türkçe’nin aktardığı çalışmada biyolojik iskeleler, hayvanlarda hücrelerin üç boyutlu büyümesini yönlendirip destekleyerek doku ve organların oluşmasına yardımcı oluyor. Araştırma takımı, hücre kültürüyle geliştirilen eti yetiştirmek için bu hücresel ortamı pirinç kullanarak taklit etmiş. Gözenekli ve düzenli bir yapıya sahip pirinç taneleri, hayvanlardan elde edilen ve kenarda, köşede kalmış hücreleri barındıran sağlam bir iskele sunuyor. Pirinçte bulunan belirli moleküller de bu hücreleri geliştirip destekleyebiliyor ve pirinci ideal bir platform haline getiriyor.

Araştırma takımı çalışmasında ilk önce pirinci, hücrelerin pirince daha iyi tutunmasına yardım eden güvenli ve yenilebilir bir içerik olan balık jelatiniyle kapladı. Daha sonra pirince sığır kas ve yağ kök hücreleri eklenirken, pirinç petri kabında 9 ila 11 gün boyunca kültürlenmeye bıraktı. Elde edilen son ürün, gıda güvenliği gereksinimlerini karşılayan ve gıda alerjilerini tetikleme yönünden düşük tehlike barındıran ana bileşenlere sahip, hücre kültürüyle yetiştirilmiş sığır pirinci oldu.

Araştırmacılar bu hibrid sığır pirincinin özelliklerini görmek için pirinci buharda pişirerek, gıda endüstrisinde yürütülen ve içlerinde besin değeri, koku ve doku gibi unsurların da bulunduğu çeşitli analizler gerçekleştirdiler. Bulgular, hibrid pirincin sıradan pirince göre yüzde 8 daha yüksek protein ve yüzde 7 daha yüksek yağ içerdiğini ortaya koydu. Hibrid pirinç, tipik yapışkan ve yumuşak dokuya kıyasla daha sıkı ve gevrek oldu. Daha yüksek kas içeriğine sahip hibrid pirinç sığır ve bademle ilişkili koku bileşenlerine sahipken, daha yüksek yağ içeriği taşıyanlar ise krema, tereyağı ve Hindistan cevizi yağına denk gelen bileşenler içeriyor.

“Genelde ihtiyaç duyduğumuz proteini çiftlik hayvanlarından alıyoruz fakat çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesinde çok fazla kaynak ve su kullanılıp, büyük miktarda sera gazı yayılıyor” diyor Park. Araştırma takımının ürünü ise küçük bir fiyata ve önemli derecede daha küçük bir karbon ayak izine sahip. Hibrid pirincin, üretilen her 100 g protein için 6,27 kg’dan düşük CO2 yaydığı tahmin ediliyor. Sığır etindeyse bu miktar 49,89 kg. Sığır eti kilogram başına ortalama 316 TL iken, hibrid pirinç piyasaya çıkarsa 43,5 TL olacak.

Hibrid et pirincinin gıda güvenliği yönünden düşük riskler taşıdığı ve üretim sürecinin daha kolay olduğu düşünüldüğünde, araştırma takımı ürünün piyasaya çıkması bakımından umutlu. Fakat pirinç midelerimize ulaşmadan önce araştırmacılar, pirinç tanesinde hem kas hem de yağ hücrelerinin gelişmesi için daha iyi şartlar oluşturmayı ve bu sayede besin değerini daha da artırmayı planlıyor.

“Hücrelerin pirinçte bu kadar iyi yetişeceğini beklemiyordum” diyor Park. “Şimdiyse bu tahıl tabanlı hibrid gıda için bir dünya olasılık görüyorum. Günün birinde açlığı azaltacak, askerlere dağıtılacak ve hatta uzay gıdası olarak kullanılacak bir yiyecek haline gelebilir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
deneme bonusudedektifdeneme bonusu veren sitelerfixbetfixbetantalya escortmatadorbethukuk forumDijital Pazarlama Ajansıgaziantep escortantep escortizmir hazır betonhaberankara laptop alım satımistanbul evden eve nakliyatdonanımescort bayanwebmaster forum